Олена Зоріна

СВОБОДА СЛОВА В УКРАЇНІ У СВІТЛІ РІШЕНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ

Кваліфікаційна робота
на здобуття академічного звання магістра журналістики
ЗОРІНОЇ Олени Олександрівни

Науковий керівник –
адвокат, заступник Голови Київської міської колегії адвокатів,
радник і експерт з медіа права у проектах IREX Promedia (USAID), TOP Media (TACIS),
по запрошенню Ради Європи, ОБСЄ,
Інституту відкритого суспільства (Будапешт), ООН та ЮНІСЕФ
Н. Петрова

Робота присвячена розвитку свободи слова в Україні у світлі рішень Європейського Суду.  У ній поетапно розглянуто історичний аспект розвитку свободи слова в Україні, Європейську Конвенцію, зокрема 10 статтю, на основі якої ґрунтується практика Європейського Суду, пов’язана зі свободою слова, а також основні українські законодавчі акти, які регулюють свободу вираження поглядів в Україні.

Уперше визначено фактори впливу зобов’язань України за Європейською Конвенцією на розвиток свободи слова в державі, які дозволяють бачити різницю сприйняття свободи слова в Україні і Європі. Здійснено контент-аналіз трьох рішень Європейського Суду стосовно України і свободи слова по справах „Українська Прес-група проти України” (рішення від 29 березня 2005 року), „Салов проти України” (рішення від 6 вересня 2005 року), „Ляшко проти України” (рішення від 10 серпня 2006 року), на основі якого виокремлено вищезазначені фактори впливу.

Методом експертного інтерв’ю визначено перспективи розвитку свободи слова в Україні на основі запровадження Європейського судочинства. З’ясовано, що цей розвиток не був би повноцінним без урахування європейського досвіду побудови демократії, а також свободи слова за європейськими стандартами.


11 липня 2007 @ 11:36

коментарів поки немає

Name:

Email:

URL:

запам'ятати мене

повідомляти про наступні коментарі?

Введіть символи з картинки: