Анна Полуденко

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ РОБОТИ В ФОРМАТІ КОНВЕРГЕНТНОЇ РЕДАКЦІЇ В УКРАЇНІ

Науковий керівник –
старший викладач
Дмитро Губенко

У кваліфікаційній роботі досліджується сучасний стан та чинники, що будуть визначати перспективи переходу українських редакцій до роботи в режимі конвергентного ньюзрума. В рамках дослідження було промоніторино 10 найбільш рейтингових інформаційних сайтів на наявність медіа-контенту різного формату. Також було зроблено аналіз навчальних закладів, що готують журналістів, на пріоритетність підготовки в них мультифункціональних медіа-фахівців. Це дало можливість зробити висновок про наявність\відсутність професіоналів, які б могли працювати у конвергентному середовищі. Перспективи ж конвергізації українських медіа визначаються методом глибинного інтерв’ю з сімома експертами - редакторами\конвергентнимим журналістами.

В результаті глибинних інтерв’ю вдалося виявити головні чинники, що впливають на рішення медіа про перехід до роботи в конвергентній редакції: відповідь на потреби аудиторії та часу, можливість підвищення рейтингу, збільшення кількості рекламодавців, перевага в конкурентному середовищі, можливість повніше інформувати аудиторію, надаючи їй вибір зручного формату.

Та чинники про неперехід: необхідність фінансових інвестиції, неможливість на даному етапі швидко відробити вкладені гроші, непотрібність для національної аудиторії, нестача кадрів підготовлених для такої роботи, зниження якості готового продукту різного формату.

В дослідженні, в результаті аналізу сучасного стану та оцінки медіа-середовища експертами, робиться висновок, щодо перспективності та швидкості впровадження конвергентних процесів в роботу українських медіа.

Дослідження є актуальним у зв’язку з активним розвитком національного медіа-сектору, та позитивних результатів для аудиторії від конвергізації медіа-роботи за кордоном.


4 липня 2010 @ 17:17

коментарів поки немає

Name:

Email:

URL:

запам'ятати мене

повідомляти про наступні коментарі?

Введіть символи з картинки: