Іванова Леся

МЕТОДИКА ЖУРНАЛІСТСЬКОГО РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЇ У СФЕРІ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНСЬКИХ МЕДІА У 2011 Р.

Науковий керівник –
кандидат філологічних наук, доцент
Дуцик Діана Ростиславівна

Робота присвячена методиці проведення журналістського розслідування корупції у сфері державних закупівель.

У першому розділі розглянуто феномен журналістського розслідування як особливого виду репортерського дослідження, наведено класичну теоретичну схему його проведення – зокрема у сфері корупції – на матеріалі як українських, так і закордонних авторів, а також на основі різних теоретичних джерел проаналізовано поняття результативності журналістського розслідування. Також розглянуто явище корупції та корумпованості як таке, причини його виникнення та наслідки існування, і корупцію в сфері державних закупівель зокрема як один з найпоширеніших у світі його проявів.

У другому розділі пояснюється методологія дослідження, також проведено загальний огляд особливостей застосування обраних нами методів та роз’яснюємо принцип їх імплементації в рамках даної роботи.

У третьому розділі наведено результати самого дослідження методики проведення розслідування у вищезазначеній сфері.

У якості додатків до роботи додаються результати проведення якісно-кількісного контент-аналізу джерельної бази (у формі таблиць), а також проведені в ході дослідження глибинні інтерв’ю (у вигляді розшифровок).

Дослідження покроково пояснює схему роботи журналістів, які мають великий досвід роботи у сфері антикорупційних розслідувань, містить практичні поради професіоналів щодо вибору теми розслідування, роботи з основними  джерелами інформації в Україні й закордоном, та на основі прикладів детально ілюструє розмаїття труднощів, з якими може стикнутися репортер на різних етапах розслідування  та оприлюднення його результатів. Також у роботі йдеться про проблему результативності журналістських розслідувань на дану тему. Таким чином робота відповідає на основні питання, які можуть виникнути в ході проведення розслідування у вищезазначеній сфері, а відтак фактично може слугувати академічно оформленим методичним довідником для репортерів, які мають на меті розпочати розслідування корупції у сфері державних закупівель.


31 травня 2012 @ 19:09

коментарів поки немає