Гривняк Наталія

УКРАЇНСЬКА ТАБОРОВА ПЕРІОДИКА ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНО-ДЕРЖАВНИЦЬКОГО СВІТОГЛЯДУ ПОЛОНЕНИХ УКРАЇНЦІВ НА ТЕРЕНАХ НІМЕЧЧИНИ ТА АВСТРО-УГОРЩИНИ (1915-1918 РР.)

Науковий керівник –
професор
Ігор Володимирович Срібняк

У кваліфікаційній роботі досліджується українська таборова періодика на ознаки впливу на свідомість полонених українців у таборах Австро-Угорщини та Німеччини. Метою дослідження є аналіз передумов створення таборових видань, визначення чинників впливу на патріотичні почуття полонених за допомогою аналізу загальних характеристик  таборових часописів, ідентифікації найпоширеніших тем та жанрів, а також пошук відгуків полонених та таборові часописи.  Робота дає фактичне доповнення твердженню дослідників таборової періодики, що українська таборова преса мала великий вплив на національне усвідомлення жителів Наддніпрянщини та на формування національно-державницького світогляду.

Методами дослідження для зазначених цілей роботи було обрано якісно-кількісний контент-аналіз, історичний аналіз, а також бібліографічно-описовий, порівняльний, та проблемно-тематичні методи. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування інформації для подальшого вивчення впливів українських таборових видань на світогляд людей, а також у систематизації наукових доробків з даної тематики. Робота є актуальною, бо надає практичну інформацію, щодо ролі національно-патріотичної преси, зокрема таборової періодики на національний світогляд полонених, що є важливим для розуміння у часи становлення незалежної України.


31 травня 2012 @ 19:50

коментарів поки немає