Горностай Катерина

CROWD-SOURCED DOCUMENTARIES ЯК НОВИЙ ВИД ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО

Науковий керівник –
кандидат політичних наук, доцент
Федченко Євген Миколайович

Дана робота присвячена дослідженню колективних документальних проектів, що залучають до співпраці не тільки справжніх режисерів, а й простих людей, аудиторію, що має бажання, натхнення й можливість задокументувати своє життя. Такі проекти відбуваються у визначений час в масштабах певної території, наприклад усієї планети, й як результат ми маємо документальний фільм, побудований з контенту, генерованого аудиторією фільму, а не одним автором. В теоретичній частині роботи ми виокремили такі основні особливості колабораційних документальних проектів як  авто-етнографічність за типом стосунків автор/тема/аудиторія, інтимність та безпосередність відеоматеріалу, генерованого аудиторією, перехід до висловлювань «від першої особи» та формату відеощоденників. Дані нашого дослідження доповнюють знання про особливості таких проектів та медіуму, в якому вони розвиваються, а також окреслюють схему організації подібного проекту на теренах України.

Ця робота показала, що втілення подібних документальних проектів має неабиякий сенс для документації сучасної історії суспільства, важливий навіть не кінцевий продукт документального проекту а процес його створення та реалізації, оскільки головною його метою є залучення якомога більшої кількості людей до створення медій, участь аудиторії сприяє вдалій дистрибуції продукту, щирість та інтимність, зображення найближчого кола – головні ознаки відеоматеріалів колективних проектів, які ми назвали масово-автобіографічними. Саме ці ознаки відрізняють їх від авторських документальних фільмів.

Наше дослідження це спроба поєднати теоретичну інформацію з практичними розробками для створення колективного документального проекту та втілення його в життя в Україні.


31 травня 2012 @ 19:53

коментарів поки немає